Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd in 1989 ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Shapiro en is sindsdien zeer succesvol. Bij éénmalige ingrijpende gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een auto-ongeluk heb je waarschijnlijk maar enkele sessies nodig om deze ervaring te kunnen verwerken en je weer goed te voelen.

Wanneer zet je EMDR in?

Na een ingrijpende gebeurtenis kunt je verschillende klachten krijgen zoals angst, somberheid, schaamte, verdriet, schuld of boosheid. Ook kun je de neiging krijgen om bepaalde situaties te vermijden zoals bijvoorbeeld het kruispunt waar het ongeluk plaatsvond. EMDR kan helpen de gebeurtenis te verwerken zodat je geen last meer hebt van deze gevoelens. 

EMDR wordt ingezet op het moment dat jij nog steeds last hebt in jouw huidige leven van datgene wat je eerder hebt meegemaakt. Datgene wat je hebt meegemaakt heeft sporen achter gelaten in jouw geheugen en je ervaart nog steeds nare gevoelens wanneer je aan de gebeurtenis denkt of er op een ander manier mee wordt geconfronteerd, denk aan: beelden in een film, op straat, de persoon tegenkomen die jou wat aan heeft gedaan, dromen, situaties die erop lijken en meer. Met EMDR kun je niet veranderen wat er is gebeurd maar wel hoe je daarover voelt en denkt.

Hoe werkt EMDR?

Bij EMDR vraag ik je de nare herinnering weer omhoog te halen uit het geheugen en weer te ervaren. Tegelijkertijd concentreer jij je op iets anders zoals tikjes in de oren via een hoofdtelefoon, een vinger die heen en weer beweegt, tappen op de benen of het opnoemen van de tafel van 4. We werken met sets (50 seconden beweging van de vinger voor de ogen bijvoorbeeld) waardoor de verwerking van de nare ervaring in gang wordt gezet. Tijdens deze sets komen er associaties voorbij die bij het verwerkingsproces horen. Denk aan lichamelijke gevoelens, emoties, gedachten en beelden. Ik vraag je wat je ervaart en hoeveel spanning je nog ervaart. De spanning neemt steeds verder af en uiteindelijk ben je in staat te denken aan de ervaring zonder de nare gevoelens die je er voorheen bij voelde. De nare gevoelens en spanning verbonden aan de nare ervaring veranderen in een herinnering waar je mee kan omgaan. De wond wordt een litteken.

Werkt EMDR echt?

Dat EMDR echt werkt komt duidelijk naar voren uit wetenschappelijk onderzoek dus dat is zeer positief. Maar wat er precies gebeurt in de hersenen is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende theorieën over hoe het werkt en één daarvan is de werkgeheugentheorie. Hierbij wordt uitgegaan van het volgende principe: de cliënt wordt gevraagd zijn werkgeheugen zowel voor de nare ervaring als voor de uit te voeren taken in te zetten. Oftewel je bent tegelijkertijd bezig met de nare herinnering als met iets anders zoals het volgen de vingers van de therapeut. Omdat je twee dingen tegelijkertijd doet is er minder ruimte is voor de levendigheid en naarheid van de herinnering. Je kunt je misschien voorstellen dat je niet aan verwerken van een nare herinnering toekomt als je steeds heel angstig wordt bij de gedachte en er liever maar helemaal niet meer aan denkt. Het natuurlijke verwerken wordt dan geblokkeerd. Maar door de ruimte die nu ontstaat wordt het natuurlijk verwerkingssysteem weer geactiveerd en lukt het je nu wel alles wat nodig is te verwerken. 

Wil je meer weten? Neem contact met mij op, dan vertel ik je er graag meer over.